125px-Coat_of_arms_of_Ameland.svgAmeland is één van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Het is 27 kilometer lang, 4 kilometer breed en bestaat voornamelijk uit grasland en duinen. Het eiland behoort tot de provincie Friesland en telt één gemeente, de gemeente Ameland (3.533 inwoners in 2012). Op het eiland wordt Amelands gesproken, wat in tegenstelling tot de andere Waddendialecten nog zeer levendig wordt gebruikt door de Amelanders. Het eiland is populair bij toeristen door de rust, ruimte, de mooie natuur en prachtige stranden die er te vinden zijn.

Geografie

Ameland is, vanuit het westen gezien, het vierde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling (westkant) en Schiermonnikoog (oostkant) in. Ten noorden van het eiland ligt de Noordzee en aan de zuidkant de Waddenzee. Op het eiland bevinden zich vier dorpen, die allemaal bij de gemeente Ameland horen. Van groot naar klein zit dit de plaatsen Hollum, Nes, Buren en Ballum. Hollum en Nes hebben ruim 1000 inwoners, Buren en Ballum een paar 100. Ook zijn er twee buurtschappen op het eiland, Kooiplaats en Ballumerbocht. Opvallend is dat de inwoners van Ameland bijzonder veel twitteren, het meeste van alle gemeentes in Nederland.


Grotere kaart weergeven

Bereikbaarheid

03Ameland is bereikbaar met de veerboot: vanuit Holwerd (Friesland) vertrekt meerdere keren per dag een boot naar de haven van Nes. De vaart duurt ongeveer drie kwartier. Een andere mogelijkheid is het eiland te bezoeken met een watertaxi, dit is duurder, maar de overtocht duurt dan slechts 15 minuten. Op het eiland is ook een klein vliegveld, Ameland Airport, vanaf waar rondvluchten kunnen worden gemaakt en ook parachute wordt gesprongen. Daarnaast wordt het vliegveld gebruikt helikoptervluchten naar het ziekenhuis.

Toerisme op Ameland

Net als de andere Nederlandse Waddeneilanden is ook Ameland met name in de lente en zomer populair bij zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Tussen 1900 en 1950 begon het toerisme op de Waddeneilanden op gang te komen, mede doordat het baden in zee populairder werd. Vanaf 1960 werd het echt druk op de eilanden en kwam er ook regelgeving voor toerisme. Tegenwoordig is toerisme de grootste bron van inkomsten voor Ameland en de andere Waddeneilanden, waardoor er veel overnachtingsmogelijkheden zijn. Enkele jaren geleden is er mede door het MKB Ameland een interessante inventarisatie gemaakt omtrent het toerisme op het eiland. Het rapport is te downloaden.