Blinkert 1De vele toeristen die elk jaar naar Ameland komen, blijven natuurlijk niet de hele dag in hun hotelkamer of caravan zitten. Ameland is dé plaats om veel buiten te zijn en te genieten van de prachtige natuur en stranden. Veel mensen kiezen ervoor te gaan wandelen of fietsen, maar ook te paard is een prachtige manier om het eiland te verkennen. Op het eiland is genoeg te doen, ook als het een keer regent. Hier een paar hoogtepunten uitgelicht.

Fietsen op Ameland

Een ideale en daarom ook populaire manier om alle plekjes van Ameland te leren kennen is op de fiets. Er ligt een uitgebreid netwerk van fietspaden en met de fiets kom je via de bekende schelpenpaadjes op plaatsen waar je anders niet snel zou komen. Soms is het vermoeiend om tegen de duinen op te fietsen, maar je gaat altijd weer naar beneden! Op verschillende plaatsen in Ameland kunnen fietsen worden gehuurd. Kom je zonder auto of ander vervoersmiddel naar Ameland, dan is het heel handig om direct bij de aanlegplaats van de boot al fietsen te huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Fietsverhuur Kierewiet.

Paarden op het eiland

paarden-ameland

Ameland wordt ook wel het ‘paardeneiland’ genoemd en heeft een bijzondere band met paarden. Het is natuurlijk fantastisch om op het strand een rit te maken (de regel is dat dit alleen georganiseerd door maneges gebeurt), maar ook de duinen en de velden bieden genoeg mogelijkheden voor heerlijke buitenritten. Het meenemen van een eigen paard is geen probleem, op het eiland zijn diverse stallingsmogelijkheden. Een paard huren kan bij een manege, meestal alleen in georganiseerd verband. Er zijn mogelijkheden voor zowel ruiters met als zonder ervaring. Een andere bijzondere activiteit met paarden is de Lancering van de paardenredddingsboot, waarbij tien Friese paarden de oude Amelander reddingsboot uit het boothuis door de branding naar zee trekken. Een hele speciale gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden toen de reddingsboot ‘Abraham Fock’ in werking was. Aan deze reddingsboot is een museum gewijd.

    

Ameland en cultuur

Ook op cultureel vlak is op Ameland genoeg te beleven. Handig voor als het een dagje regent! Er zijn diverse museagalerieën en cursussen . Ook wordt er in november elk jaar een Kunstmaand georganiseerd, waarbij er allerlei activiteiten op gebied van kunst en cultuur zijn. En natuurlijk heeft Ameland ook een eigen, unieke cultuur die zeker de moeite van het verkennen waard is!