Ameland, wel bekend als één van de vijf Waddeneilanden, is een eiland vol met verrassingen. Vier fraaie dorpjes met ieder hun eigen geschiedenis en cultuur, 27 kilometer wit strand en twee internationaal bekende natuurgebieden zijn slechts een paar redenen die pleiten voor het brengen van een bezoekje aan dit veelzijdige eiland.

ameland-oerd-en-on

De in het oosten gelegen natuurgebieden Oerd en Hôn, zijn een must voor fervente natuurliefhebbers en wandelaars. Het Oerd is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen heeft u goed zicht op de kwelders waarbij met hoog water duizenden vogels vertoeven. De zilvermeeuw is in dit gebied sterk vertegenwoordigd. De Hon is een natuurgebied dat aan verandering onderhevig is. Nieuwe duinen worden gevormd en de kwelder breidt zich uit. Heel bijzonder zijn de kolonie lepelaars die hier sinds 1994 broeden.

Naast de natuurgebieden in de duinen kun je op Ameland ook heerlijk wandelen in de bossen, langs de dorpjes of op het strand. Toeristen trekken vaak over het midden van Ameland en dus worden er vaak wandelingen georganiseerd aan beide kopse kanten van het eiland. Aan het oosten van het eiland kan er door de prachtige duinen en het strand worden uitgewaaid. De wandeling voltooit zich na ongeveer twintig kilometer aan het westfront en voert je o.a. langs de Waddenzee, Nederlands hoogste vuurtoren, het groene strand en het plaatsje Ballum.

wandeltocht-ameland

Wandelen op Ameland is relatief zwaar door de veel verschillende elementen die zich in het parcours bevinden. Het mulle zand van de duinen, de lichte hoogte verschillen en fikse wind die kan opsteken maken het er niet makkelijker op. Daarom is het raadzaam om speciaal voor de ondergrond de juist bijpassende schoenen aan te schaffen. De ervaring leert dat toeristen zich verkijken op een wandeling op Ameland. Een juist bijpassende outfit dient er voor te zorgen dat er geen lichamelijke klachten zich voor doen. Een goede voorbereiding is dus wel van belang.

De natuur is zo veelzijdig dat ieder seizoen zijn eigen charme heeft. De rust en de ruimte die je daar uiteindelijk ervaart is overweldigend. Maar de natuur is niet het enige waarvoor je naar Ameland zou moeten gaan. Het eiland biedt een tal van mogelijkheden op het gebied van sport, cultuur en culinaire activiteiten. Daarnaast zijn er ook nog leuke excursies te doen net buiten het eiland, zoals de Robbentocht.